Veelgestelde vragen

1. Wat zijn de vaartijden van de veren?
De actuele vaartijden van de drie veerverbindingen staan vermeld op onze homepage. Voor het Capelse veer en het Bernse veer geldt een zomer- en winterrooster.
De veren varen binnen de actuele vaartijden op aanbod van verkeer. Dat betekent dat er geen vaste dienstregeling is.

2. Wat kost een overtocht?
De drie veerverbindingen zijn vooralsnog gratis voor alle gebruikers. Dit gaat in de toekomst veranderen. Lees hier meer over.

3. Hoe weet ik of een veerpont gestremd is?
Bij een geplande stremming staat dit vermeld onder ‘ACTUEEL’ op onze website, daarnaast sturen we een SMS-alert uit naar de geabonneerden. In geval van een ongeplande stremming is het verzenden van een SMS-alert afhankelijk van de aard van de stremming: als we verwachten dat het langer duurt, sturen we een SMS-alert uit. Overigens: bij een geplande stremming houden we altijd rekening met de schooljeugd. We zorgen er eerst voor dat deze overgezet kan worden en laten de monteur na 9.00 uur aan de slag gaan, zodat de jeugd niet onnodig veel kilometers moet omfietsen.

De matrixborden zijn niet meer in werking. Zodra de aansluitingen door onze leveranciers zijn verwijderd, worden ook deze borden verwijderd. Ze functioneren slecht of niet meer. Het sms-alert is een betrouwbaar alternatief gebleken.

4. Wat kost een SMS-alert?
Voor ieder SMS-je dat u ontvangt, brengt onze SMS-provider via uw telefoonprovider € 0,25 in rekening. Gemiddeld genomen versturen we op jaarbasis ongeveer 17 SMS-jes voor het Bernse Veer, 19 voor het Capelse Veer en 17 voor het Drongelense veer.

5. Kunt u mij ook aan- of afmelden voor het sms-alert?
Dat kunt u alleen zelf doen vanaf uw mobiele toestel.

6. Het aanmelden voor het sms-alert lukt niet. Wat nu?
Het kan zijn dat uw nummer afgemeld is om smsjes te ontvangen die geld kosten. Dit kunt u controleren via de website van Gedragscodes Mobiele Diensten (https://www.payinfo.nl). Op deze website vult u uw 06-nummer in. U krijgt per ommegaande een wachtwoord per SMS. Nadat u dit wachtwoord op de betreffende website heeft ingevuld, kunt u in uw eigen beveiligde omgeving rondkijken en de blokkade-instellingen inzien en evt. aanpassen.
Lukt het dan nog niet, neem dan even Contact, met ons op.

7. Welke rijbaan heeft voorrang bij het afrijden van de veerpont?
Bij drie rijbanen heeft de middenbaan altijd voorrang, want hier openen de slagbomen. Daarna mogen voertuigen links daarvan de veerpont afrijden, tenslotte de voertuigen die rechts staan opgesteld.
Bij twee rijbanen is het gebruikelijk dat de rechterrijbaan het eerste de veerpont mag verlaten.

8. Waar moet ik opgesteld staan als ik met een scooter of brommer de veerpont neem?
Met een scooter of brommer stelt u zich op op het veerdek, aan de rechterzijde. Achter de slagboom. (u hoeft dus niet het ‘stoepje op’) Bij grote drukte, stellen medepassagiers op de fiets zich achter u op. Daarna volgen de auto’s – op gepaste afstand.

9. Als ik niet zeker weet of ik met mijn voertuig gebruik kan maken van de veerpont, kan ik u dan bereiken om dit te overleggen?
Via Contact kunt u ons bereiken. Met deze vraag, maar ook met andere vragen.

10. Zijn de veerponten toegankelijk voor alle soorten voertuigen?
Nee, onze veren zijn niet toegankelijk voor campers, touringcars, diepladers en verlengde voertuigen. Dit type voertuigen komt namelijk vast te zitten bij het betreden van de veerpont.

11. Is er een aangepaste dienstregeling tijdens feestdagen?
Alleen tijdens de kerstdagen (kerstavond, eerste en tweede kerstdag) en op oud- en nieuwsjaarsdag, hebben we een aangepaste dienstregeling. Deze publiceren we ruimschoots van tevoren op onze website. U kunt deze veelal ook terug lezen op de website van onze oevergemeenten (Altena, Heusden, Waalwijk en Zaltbommel). Op feestdagen als Hemelvaart, 1e en 2e Paas-en Pinksterdag varen we volgens de dan geldende dienstregeling.

12. Ik zou graag eens in de stuurhut van de schipper kijken. Mag ik zomaar naar boven lopen?
De schippers komen graag met u in contact. Als het niet zo druk is, loop dan gerust even omhoog voor een praatje.

13. Als ik niet tevreden ben over jullie dienstverlening, hoe kom ik dan in contact?
Via Contact kunt u een klacht indienen, een vraag stellen of een opmerking plaatsen. Wij streven ernaar om binnen 3 werkdagen u van een antwoord te voorzien.

14. Sinds wanneer is de Stichting opgericht?
Ter voorbereiding op de formele overdracht van de veerponten (1 februari 2009), bestaat de stichting vanaf 24 januari 2008. Zie Organisatie voor meer informatie. Vanaf 1904 tot en met 31 januari 2009 was Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor het beheer van de veerponten en de uitvoering van de dienstregeling.